Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nov mejnik v letalstvu, Airbus A350 avtonomno vzletel
18.decembra lani je 5-članska posadka na letališču v Toulouseu prvič preskusila, kako v praksi deluje sistem povsem samostojnega vzletanja, ki so ga razvijali Airbusovi inženirji.
Peter Pirkovič
17. januar 2020 | 13:46:00

Posadka, sestavljena iz dveh pilotov, dveh letalskih inženirjev in inženirja testnega poleta, je tisti dan v štirih urah in pol, opravila skupno 8 vzletov. 

»Letalo je med preskusnimi postopki, fazo vzletanja opravilo po pričakovanjih. Ko smo letalo pripeljali do vzletno-pristajalne steze, ga poravnali in od kontrolorja letenja dobili zeleno luč, je sledil vklop avtopilota. Ročice za plin smo premaknili na položaj vzletne nastavitve in od tistega trenutka dalje samo še nadzorovali letalo. Slednje se je začelo premikati, samodejno pospeševati, kasneje pa se je nos letala začel samodejno dvigovati in nekaj sekund kasneje smo že bili v zraku,« je povedal kapetan pilota Airbusa Yann Beaufils.

Kot so povedali pri Airbusu, ne gre za nadgradnjo obstoječega sistema pristajanja (ILS), ki se jo uporablja v potniškem prometu, pač pa so Airbusovi inženirji zasnovali povsem nov sistem ATTOL, ki temelji na tehnologiji prepoznavanja slike s kamer, nameščenih na letalu. Prvič so ta sistem predstavili že leta 2018 in ga zdaj tudi uradno preskusili. Pri Airbusu si prizadevajo, da bi do sredine leta 2020 njihova letala opremili s tem sistemom za potrebe taksiranja po letališču in pristajanja, medtem ko bo za samostojno vzletanje potrebnih še nekaj več preskusov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija