Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
elektro   |   Zetta
Najcenejši električni avto na svetu prihaja iz Rusije
Obeta se priložnost za ljubitelje elektrifikacije s tanjšimi denarnicami. Iz Rusije prihaja poceni električar.
Urša Prosenjak
30. november 2019 | 9:12:00

Čeprav je svetovni trg električnih vozil še razmeroma majhen, pa vztrajno raste in pojavlja se povpraševanje po avtomobilih vseh velikosti in izvedb. Tudi po mestnih malčkih.

Številne potencialne kupce odvrača še vedno visoka cena električarjev, zato so manjši in posledično cenejši električni avtomobili nekoliko bolj iskani. Resna konkurenca tako prihaja iz Rusije. Tam so namreč izdelali cenovno dostopnega malčka.

Zetta naj bi prišla na trg v prihodnjem letu z začetno ceno pod 7.000 €. Zdi se razumna cena za štirisedežni avto s 46 do 97 konji, dosegom okoli 200 km in najvišjo hitrostjo 120 km/h. Slednja je dokaj visoka, glede na to, da je vozilo majhno in ne deluje posebno varno – tehničnih podatkov o njegovi varnosti proizvajalec ni objavil.

Zetta ni edino tovrstno vozilo na trgu, vendar mu nizka cena daje prednost pred konkurenco. Sicer se mu cenovno precej približa uveljavljenejši Renault City K-ZE, za katerega je potrebno odšteti slabih 8.000 €, vendar ga prodajajo le na Kitajskem. Še ena Zettina prednost pa so številne konfiguracije, ki bodo na voljo. Med drugim tudi oblika kombilimuzine in mini poltovornjak. Proizvajalec se ponaša z dejstvom, da bo vozilo lokalnega izvora: 99 odstotkov komponent bo izdelanih v Rusiji. Edini uvožen del bodo baterijske celice, ki jih bodo uvažali s Kitajske.

Dve tretjini celotnega proizvodnega programa nameravajo izvoziti, niso pa še razkrili, o kakšni količini vozil je govora. Znano pa je, da jih bodo izdelovali v mestu Toljati, kjer je sicer podjetje AvtoVAZ, bolj znano kot proizvajalec vozil Lada.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Težko bod9 dosegli to ceno, pa to bi bilo ceneje od bencinarja. Res se baterije cenijo, ampak za 7000eur pa res ne vem kako bodo naredili avto s tako solidnimi performansami.
30.11.2019 21:36:13
alfafil
Raje imam Renaulta, tole je krneki.
1.12.2019 3:52:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija