Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Preventivna akcija
Ne pozabite, varnostni pas rešuje življenja!
V naslednjih dneh bodo pri Agenciji za varnost prometa, v tesnem sodelovanju s policisti, veliko poudarka namenili osveščanju uporabe varnostnega pasu. Po oceni strokovnjakov uporaba varnostnega pasu v povprečju reši več kot 10 življenj na leto.
Uredništvo
2. marec 2020 | 9:45:00

Statistika pravi, da sta v lanskem letu na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, kar 10 med njimi pa jih ni uporabljalo varnostnega pasu. Največje povečanje števila umrlih v primerjavi z letom 2018 se beleži pri številu umrlih sopotnikov. Tako je lansko leto v črno statistiko vpisanih 18  sopotnikov v osebnih avtomobilih.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.

Ker je potrebno opozarjati, da varnostni rešuje življenja, Agencija za varnost prometa od danes dalje  pričenja z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas.  V času nacionalne preventivne akcije se bodo agenciji pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor ter 76 Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

»Sile pri trku so enake ne glede na to kje sedimo v vozilu, zato je nujna uporaba varnostnih pasov tudi na zadnjih sedežih, v vseh vozilih in na vseh vožnjah, tudi  tistih najkrajših. Ob tem pa ne pozabimo na dosledno in pravilno pripetost tudi otrok v otroških varnostnih sedežih. K večji varnosti prispeva prav vsak posameznik , zato poskrbimo, da smo med vožnjo pripeti vsi.« poudarja Vesna Marinko, v.d.  direktorice na Agenciji za varnost prometa.

Podatki različnih analiz navajajo, da uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Varnostni pas tudi blaži posledice zaradi naletne teže posameznika, ki je enaka ne glede na sedež v vozilu. Naletna teža osebe s 80 kilogrami je pri hitrosti 50 km/h skoraj dve toni, pri hitrosti 90 km/h pa več kot šest ton. 

Uporaba varnostnega pasu je med vožnjo obvezna, za neupoštevanje policisti izrečejo globo v višini 120 evrov. (33.člen ZVCP)  

Da bi o tem osveščali tudi najmlajše, agencija že 15 let uspešno izvaja projekt Pasavček. V letošnjem letu v projektu sodeluje rekordno število skupin in oddelkov kar 1.241, skupno pa  preko 22.500 otrok. S projektom Pasavček otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 cm. Slogan projekta otrokom in staršem jasno sporoča: Red je vedno pas pripet! V času akcije bodo z dodatnimi aktivnostmi v vrtcih in šolah spremljali pripetost otrok in drugih potnikov v vozilih, prav tako bodo v marcu in aprilu izvedli 30 lutkovnih predstav Pasavček v prometu. V 70 vrtcih in osnovnih šolah bodo z demonstracijskimi otroškimi sedeži izvajali izobraževanja  s praktičnim prikazom pravilne uporabe otroških sedežev. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija