Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Petlitrski osemvaljnik ostaja, verjetno zadnjič

Premiera: Ford Mustang

Premiera: Ford Mustang - Petlitrski osemvaljnik ostaja, verjetno zadnjič
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.9.2022 11:15:00

Fordovci so predstavili sedmo generacijo mišičnjaka, ki letos praznuje šestdeseto obletnico obstoja. Izdelan je na enaki platformi kot predhodnik, kar pomeni, da ohranja enake motorje, brez dodatka elektrifikacije.

Peter Pirkovič

Tako bo še vsaj naslednjih šest ali sedem let, potem pa se tudi za klasičnega Mustanga začenja novo obdobje. Leta 2028 oziroma 2029 je predvidena premiera osme generacije tega legendarnega vozila, ki bo imel močno elektrificiran oziroma samo električni pogon. A do tam je še dolga pot. Pred nami je sedma generacija, ki je oblikovno osvežena, čeprav se ne moremo znebiti občutka, da gre zgolj za vmesno prenovo. 

Kakorkoli, pri Fordu so se v osnovi držali znanega recepta, ki je vezan na tradicijo iz preteklosti, hkrati pa so v to osnovo integrirali tudi nekaj svežih oblikovnih zamisli. V prvi vrsti pritegne oblika sprednjih LED žarometov s tremi vodoravnimi linijami LED dnevnih luči, medtem ko oglata maska spreminja videz glede na različico. Močnejši GT ima na primer večje odprtine za zajem zraka, s tem pa je poskrbljeno učinkovitejše hlajenje motorja. Zadek ohranja znane oblikovne linije, a so mu vseeno uredili novo grafiko zadnjih LED luči žarometi, GT-ju pa vgradili še ogromno krilce. Kar zadeva barv, je novi Mustang na voljo v 12 barvnih odtenkih, vključno z novo Vapor Blue, Blue Ember in Yellow Splash, ki jim je mogoče dodati značilne vzdolžne trakove na pokrovu motorja in strehi. Kot dodatno možnost Fordovci ponujajo izbiro različnih barvnih odtenkov zavornih čeljusti (črna, rdeča in modra), obenem pa so na voljo tudi različne oblike aluminijastih platišč, velikosti od 17 do 20 palcev.

Še največ napredka je pri sedmi generaciji opaziti v potniški kabini. Poleg izbora kakovostnejših materialov in novega oblazinjenja sedežev, je novi Mustang najbolj digitalen doslej. Po vzoru nekaterih avtomobilskih proizvajalcev so Fordovci tega opremili z velikim ukrivljenim ekranom, ki je sestavljen iz 12,4-palčnih digitalnih merilnikov in osrednjega 13,2-palčnega zaslona na dotik (Sync 4). Kar se multimedijske enote tiče, ta ima na voljo posodobljeno navigacijo s prometnimi podatki v živo, pa sisteme Apple CarPlay, Android Auto in Amazon Alexa, medtem ko bo za zvočno kuliso skrbel sistem B&O. Omeniti velja, da so Fordovci odstranili tudi fizične gumbe, ki so bili vezani na upravljanje radijskega sprejemnika in klimatske naprave (upravljanje preko zaslona), a kljub temu jih za upravljanje nekaterih drugih podpornih sistemov še vedno ohranjajo. Zanimiva je tudi še ena novost, ki je vezana na ročno zavoro. Za Mustanga so Fordovci razvili inovativno elektronsko ročno zavoro Performance Electronic Parking Brake, ki ima po besedah snovalcev enake lastnosti kot klasična ročna zavora. Ta je del posebnega paketa Performance (serijsko pri različici Dark Horse), ki Mustanga opremlja s Torsenovim diferencialom z omejenim zdrsom, aktivnim vzmetenjem MagneRide, zavornim sistemom Brembo (390 mm sprednji koluti in 355 mm zadnji koluti) in s športnim izpuhom.

Za pogon bosta na voljo dva klasična bencinska motorja. Največ zanimanja bo za petlitrski V8, ki je najzmogljivejša pogonska enota v zgodovini Mustanga GT. O njegovih podrobnostih na predstavitvi niso govorili, prav tako ne o šibkejšem 2.3-litrski Ecoboostu. V ponudbi ohranjajo šeststopenjski ročni menjalnik in desetstopenjsko avtomatiko. Mustang bo tudi v prihodnje na voljo v kupejevski GT izvedbi, pa tudi kot kabriolet. Prodaja v ZDA se začenja prihodnje poletje, medtem ko za Evropo časovnica še znana. Verjetno ga pred sredino leta 2024 ne bomo videli.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens 15.9.2022 14:06:21
Solidno, ni pa presežek, lepo nadaljevanje.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija