Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Epidemija
Kako pravilno razkužimo avto za preprečitev širjenja COVID-19?
Za zajezitev širjenja koronavirusa je najbolje ostati doma, vendar pa morajo mnogi še vedno hoditi v službo in po nujnih opravkih. V teh primerih je nujno poskrbeti za ustrezno čistočo notranjosti vozila.
Urša Prosenjak
23. marec 2020 | 8:37:00

Površine v potniški kabini moramo razkužiti vsaj vsak drugi dan, če vsakodnevno razkuževanje ni mogoče. Številne študije so pokazale, da je v avtomobilu izjemno veliko bacilov. Novi koronavirus lahko na trdnih površinah preživi tudi več dni, zato je nujno temeljito čiščenje površin, ki se jih največ dotikamo. Med te spadajo volan, varnostni pasovi in zaponke, zaslon infotainmenta, kljuke, ročica menjalnika, vzvratno ogledalo, sedeži, stikala in pokrov posode za gorivo.

Če ste zaradi vsesplošnega pomanjkanja ostali brez razkužilnih sredstev, lahko za večino površin v avtu uporabite tudi milnico. Čistilno sredstvo nanesemo na površino in ga pustimo vsaj 20 sekund, preden ga temeljito očistimo. Seveda pri tem ravnamo pazljivo s predeli z elektroniko. Zanje uporabimo dezinfekcijske robčke brez klora. Ta se sme uporabljati le za plastične dele, za vse ostalo pa so primerni izdelki na osnovi alkohola.

Med čiščenjem uporabljajmo rokavice in pazljivo obrišimo vsa čistilna sredstva, ki jih nanesemo na površine. Kemikalije lahko namreč poškodujejo materiale, če jih pustimo učinkovati predolgo. Pred prvo uporabo nov proizvod preizkusimo na manj izpostavljenem delu, kjer morebitno razbarvanje ne bo opazno. Na usnjene površine po čiščenju nanesimo še preparat za nego usnja, da preprečimo razpokanje.

Pred in po razkuževanju avta si umijmo roke. Vsaj 20-sekundno redno umivanje rok je priporočljivo tudi sicer v dnevu, ne glede na naše vozniške navade in neodvisno od čiščenja avtomobila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija