Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Skrita past vonja novega avta
Skrita past vonja novega avta
Vonj novega avta je ena najbolj značilnih in obenem najbolj nenavadnih arom. Kombinacijo kemikalij tkanin, plastičnih materialov in lepil lahko poustvarimo celo z dišavami za avto. Toda nedavna raziskava kaže, da v opojnem vonju novega avta ni pametno preveč uživati.
Urša Prosenjak
23. februar 2021 | 0:01:00

Vonj, ki ga poznamo kot vonj novega avta, je posledica procesa, imenovanega izplinjevanje. S časom kemikalije, uporabljene v materialih, izhlapevajo in kombinacija plinov tvori značilen vonj. Nekateri izmed teh plinov so zdravju škodljivi ali pa celo karcinogeni.

Raziskava kalifornijske univerze je ocenila, kolikšna količina izpostavljenosti je še varna. Oceno so osnovali na podatkih o količini določenih kemikalij, zaznanih v avtomobilih v okviru drugih raziskav. Izkazalo se je, da količina kemikalij, predvsem benzena in formaldehida, ki sta oba rakotvorna, že po 20 minutah preseže kritično raven. Z večanjem količine časa, preživetega v avtu, se škodljiv vpliv najverjetneje še poveča.

Ob tem velja poudariti, da zgolj dejstvo, da je kemikalija rakotvorna, še ne pomeni, da bo neizbežno škodovala zdravju posameznika. Na to vpliva količina in pogostost izpostavljenosti. Postavlja pa se vprašanje, kako, če sploh, se lahko nevarnost zmanjša. Ker v primeru avta izogibanje kemikaliji ni izvedljivo, je zdaj naloga stroke, da nevarne snovi zamenja z varnejšimi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija