Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nova tehnologija 3D tiskanja
Novice   |   Volkswagen
Nova tehnologija 3D tiskanja
3D tisk se uveljavlja tudi v avtomobilski industriji, predvsem za manjše komponente, zaradi prednosti uporabe lahkih materialov pa na ta način izdelujejo tudi nekatere dele za superšportnike.
Urša Prosenjak
22. julij 2021 | 1:31:00

Predvsem zaradi nižje teže 3D natisnjenih elementov v primerjavi z klasičnimi se za ta način proizvodnje odloča tudi Volkswagen. V svoji glavni tovarni v Wolfsburgu nameravajo letno izdelati do 100.000 komponent s 3D tiskom. Prve elemente so že natisnili in jih poslali v svoj obrat v Osnabrück v postopek certificiranja. Izdelali so komponente za A stebriček za T-Roc kabriolet, ki so skoraj 50 odstotkov lažje od tradicionalnih pločevinastih komponent.

Volkswagen je razvil tehnologijo 3D-tiskanja, ki so jo poimenovali vezivno brizganje. V primerjavi z običajnim 3D tiskanjem, ki z laserjem gradi sestavne dele po plasteh, ta postopek uporablja lepilo, zaradi česar je izdelava komponent lažja in cenejša. Pri razvoju te tehnologije Volkswagen sodeluje s podjetji Siemens in HP.

Sicer Volkswagen že več kot 25 let uporablja različne oblike 3D tiskanja. Trenutno 13 enot v tovarni v Wolfsburgu uporablja različne postopke tiskanja za izdelavo plastičnih in kovinskih delov. Še pred koncem poletja bodo skupaj s HP-jem in Siemensom ustanovili skupno strokovno skupino, ki bo zaposlene usposobila za uporabo tehnologije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija