Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Sončna energija nad avtocesto za elektriko tretjine gospodinjstev
Tehnika   |   Fotovoltaika
Sončna energija nad avtocesto za elektriko tretjine gospodinjstev
Avstrija in Nemčija sta zagnali skupni projekt s ciljem razvoja sončne elektrarne nad avtocesto.
Urša Prosenjak
31. julij 2020 | 7:04:00

Avstrijski tehnološki inštitut (AIT) namerava v sodelovanju z organizacjama Fraunhofer ISE in Forster Industrietechnik razviti in izdelati prototip sončne elektrarne nad avtocesto, ki bi dokazal na eni strani praktičnost, na drugi pa možnost vključitve v obstoječe vzdrževanje infrastrukture, kot je denimo odstranjevanje snega z avtoceste. Strokovnjaki AIT pojasnjujejo, da objekt nad avtocesto ne bi le proizvajal električno energijo, pač pa bi tudi ščitil vozišče in mu tako podaljšal življenjsko dobo, okolico pa zaščitil pred hrupom.

Projekt je namenjen tudi rešitvi ene večjih težav sončne energije. Fotovoltaični sistemi so namreč ključna tehnologija za prehod na obnovljive vire. Po podatkih nemškega statističnega urada je delež fotovoltaike aprila 2020 znašal 17,2 odstotka, skupaj z vetrno energijo (24,2 odstotka) pa je predstavljal največji del napajanja iz obnovljivih virov energije. Mednarodna agencija za energijo ocenjuje, da sončna energija bi lahko pokrila do tretjine svetovne porabe energije po letu 2060, vendar pomanjkanje prostora onemogoča širjenje sončnih modulov v zadostni meri.

Rešitev se ponuja v možnosti izrabe sicer neuporabljenega prostora: »strehe« nad avtocesto. Po podatkih nemškega ministrstva za promet je v Nemčiji 12.993 kilometrov avtoceste . Njihova površina je približno 312 kvadratnih kilometrov. Če bi celotno avtocestno omrežje prekrili s skočno streho, bi letno ustvarili več kot 45 teravatnih ur sončne energije, kar pomeni, da bi tovrstne avtocestne elektrarne lahko teoretično pokrile približno tretjino letnih gospodinjskih potreb v Nemčiji.

Vendar pa je projekt šele v začetni fazi. Po razvoju naj bi v enem letu obratovanja prototipa ugotovili, kakšne zahteve in izzivi obstajajo ter poiskali rešitve zanje. Eden največjih izzivov je zagotavljanje varnosti udeležencev v prometu. V primeru nesreče bi se reševalci soočali s podobnimi težavami kot pri nesrečah v predorih, zato morajo pri načrtovanju upoštevati tudi možnost dostopa do kraja morebitne nesreče. Prav tako še ni določeno, kakšno tehnologijo bodo uporabili, ali se bodo odločili za obstoječe vrste nadstreškov ali pa bodo razvili nov sistem. Avtorji projekta ne želijo zgraditi predorov in avtocest povsem zapreti in zatemniti. Sončne plošče, ki bi jih namestili nad avtocesto, bi se zato razlikovale od običajnih, saj bi prepuščale več svetlobe in omogočale voznikom boljšo vidljivost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
denis1304
Poleg tega bi bilo manj zimskega vzdrževanja, asfalt (beton na mostovih in viaduktih) bi manj razpadal, ... Čudi me, da to niso začeli že zdavnaj delati
31.7.2020 8:16:16
klemens
Ker sem prisoten pri projektih predorov je potrebno vedeti, da je v vseh pokritih delih cest, agresivnost zraka zaradi izpušnih plinov, soli itn. tako močna, da večino materialov dobesedno požre. Ni tako enostavno samo pokriti AC, potem je tukaj veter, vlaga, temperature, sneg, vse to vpliva na konstrukcijo, kot tudi na samo vozno površino, ki se manj segreva, večja možnost poledice, mokro cestišče itn.
31.7.2020 9:01:42
IcEmAn
Ne vem, ampak ne predstavljam si tega pri nas na primorski oz. štajerski AC.....
31.7.2020 12:30:10
denis1304
Predor ni ravno isto kot ena "strehica"
31.7.2020 13:07:54
klemens
Lahko je ta strehica še veliko bolj problematična.
31.7.2020 13:47:03
skrivo
Poleti bo tole čisto OK, za potnike spodaj bo še nekaj sence. Pozimi pa bomo videli kako se bo obneslo. Atmosfera ob avtocesti je pa res katastrofalna in bodo morali narediti orenk specialno nosilno konstrukcijo, ker v nasprotnem primeru bo vse požrlo in ne bi bilo ravno fajn, če bi kaj zgrmelo na cestišče oz. potnike v vozilih. Je pa izraba že tako 100% uničene zemlje (na cesti ne raste hrana) v namen pridobivanja energije popolnoma na mestu.
31.7.2020 18:14:41
spartan
1 % el. energije je.potrebno, da se vsi Svabeki elektrizirajo (osebna vozila). Cilj imajo ze dosezen...vprasanje, kje smo pa mi.
31.7.2020 22:46:02
Dynisco
Nekaj podobnega je bilo na mizah že 15-20 let nazaj pa je padlo že pri požarni varnosti.
1.8.2020 9:29:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija